Łąkówka krasnobrzucha - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Łąkówka krasnobrzucha

Opisy gatunków 1

Łąkówkę krasnobrzuchą odkryto w 1750 roku w Tasmanii. Papużka ta zamieszkuje na obrzeżach lasów oraz rozległych sawannach. Jej pokarmem są zwykle nasiona traw , chwasty oraz drobne owoce. Jest ptakiem bardzo rzadkim.      
Wygląd.
Głowa, grzbiet oraz górna część piersi u samca są zielone, czoło jest koloru niebieskiego. Lotki pierwszego rzędu są barwy ciemnoniebieskiej z zielonym nalotem. Pióra pokrywowe skrzydeł są zaś zielone, brzuch koloru czerwonego. Samiczka ma ubarwienie mniej intensywne od samca, bez czerwonej plamy na żółtym brzuchu. Jej czoło jest szaroniebieskie. Długość ciało około 21 cm.      
Hodowla.
Zaledwie kilka razy sprowadzono ten gatunek do Europy i niewielkie były z nimi przeprowadzone doświadczenia hodowlane. W londyńskim i wiedeńskim ogrodzie zoologicznym, gdzie przez pewien czas utrzymywano, te ptaki , nie udało się ich niestety rozmnożyć. Warunki chowu, oraz pokarm, są takie same jak dla gatunku łąkówek modrobrewych i modrogłowych.

 
 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego