Łąkówka modroskrzydła - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Łąkówka modroskrzydła

Opisy gatunków 1

Zamieszkuje południową Australię, na południu Nowej Walii oraz Tasmanii. Mimo, że wystepuje licznie w Australii, jest mało znany poza jej granicami. Brak mu piękna, którym odznaczają się inne łąkówki, dlatego też nie znalazł wielu amatorów. Naturalnym środowiskiem łąkówek modroskrzydłych, są sawanny i obrzeza lasów. Gniazdują przeważnie w dziuplach. Ich pokarmem, są rożnego rodzaju nasiona oraz pędy młodych roślin.      
Wygląd.
Samczyk posiada czoło koloru niebieskiego, głowę, kark, grzbiet, podgardle i górną część piersi barwy oliwkowozielonej, a dolną część piersi, brzuch i boki żółtozielone. Pióra pokrywowe skrzydeł maja barwę niebieską , lotki zaś są czarne z niebieskim nalotem. Środkowe sterówki, są szaroniebieskie,a boczne szafirowożółte. Samiczka ma bledsze ubarwienie od samca, a lotki posiada o barwie czarnobrunatnej. Długość ciała około 23 cm.      
Rozmnażanie.
Wielokrotnie się udało w ogrodach zoologicznych oraz w warunkach domowych. Łąkówki modroskrzydłe podczas lęgów nie przepadają za towarzystwem innych ptaków, dla każdej parki trzeba przeznaczyć inna klatkę lęgową. W czasie lęgów i wychowu młodych stosuje się te same metody pielęgnacji i rodzaj karmy, jak przt legach i wychowie łąkówek wspaniałych i nimf. Pierzenie młodych łąkówek modroskrzydłych trwa bardzo długo, kończy się dopiero po 12 miesiącach zycia.      
Hodowla.
Warunki chowu są podobne, jak dla innych łąkówek. Papużki tego gatunku, dobrze znoszą towarzystwo innych papużek, zachowują się spokojnie, nie lubią bardzo samotności. Jednak uwagi dotyczące sposobu pielęgnacji, rodzaju pomieszczeń oraz żywienia, są takie same jak dla łąkówek modrogłowych.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego