Amadyna czerwonogłowa - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Amadyna czerwonogłowa

Opisy gatunków 2

Amadyna czerwonogłowa zamieszkuje suche stepowe tereny południowej Afryki. Należy do rodziny astryld. W swoim naturalnym środowisku ma mały dostęp do białka zwierzęcego. Żywi się przeważnie nasionami traw oraz krzewów. W sprzyjających warunkach atmosferycznych i obfitości pokarmu amadyny czerwonogłowe są bardzo płodne. Gniazda budują we wszystkich możliwych ociemnionych miejscach albo zajmują gniazda po innych ptakach.
    
Wygląd.
Głowa samca jest koloru czerwonego, a samiczki szarobrunatnego. Grzbiet także posiadają szarobrunatny. Lotki i sterówki są także barwy brunatnej, ale są lekko rozjaśnione. Na szarej piersi są wyraźnie widoczne jasnobrunatne cętki. Pióra pokrywowe podogonowe są jasne, prawie białe. Dziób oraz nogi są barwy szarej zaś oczy czarne. Samczyki śpiewają monotonnie, wydają świergot utrzymany w niskiej tonacji. Samiczki nie śpiewają. Długość ciała wraz z ogonem wynosi około 13 cm.      
Hodowla.
Ptaki te nie są w hodowli wymagające. Amadyny czerwonogłowe można trzymać w klatkach o wymiarach 60x40x40 cm. Są mało ruchliwe, często przesiadują na jednym miejscu. Łatwo przyzwyczajają się do opiekunów. Nie są zbytnio wrażliwe na zmiany temperatury, nawet kilkudniowe przebywanie w temperaturze około 15°C nie szkodzi im. Pierzenie się tych ptaków w okresie jesiennych ochłodzeń przebiega normalnie, pod warunkiem że w tym czasie nie podajemy im karmy jajecznej. W zimne dni podawanie ptakom karmy miękkiej może wywołać u nich niepożądane choroby żołądka. Zamiast karmy miękkiej możemy podawac ptakom biszkopty. Pokarm amadyn czerwonogłowych jest taki sam jak zeberek. W klatce powinny się znajdować dwa grube patyki, oddalone od siebie przynajmniej o 30 cm, tak aby ptaki mogły swobodnie przefruwać z jednego patyka na drugi. Ptak który ma dużo ruchu, żyje dłużej i nie tyje, ma prawidłowo rozwinięte mięśnie oraz chętniej śpiewa. Dno klatki powinno być wysypane czystym piaskiem, z którego ptaki czerpią potrzebne sole mineralne. Amadyny czerwonogłowe zgodnie współżyją z innymi ptakami. Nie wyrządzają im krzywdy.
Para
    
Rozmnażanie.
Amadyny czerwonogłowe w wolierach lub dużych klatkach dobrze się rozmnażają. Jeżeli ptaki nie były wychowywane przez mamki, to dobrze i bardzo opiekuńczo opiekują się własnym potomstwem. Osobniki które były wychowywane przez mamki w roli mewek japońskich niestety nie posiadają instynktu macierzyńskiego oraz nie podejmują się wychowu swoich młodych, po mimo tego że założą gniazdo. Gniazda zakładają w rożnych budkach lęgowych o wymiarach 12x12x12 cm z otworem o średnicy 3 cm. Jako budulca używają każdego materiału, który znajduje się w klatce, a od materiału zależy kształt gniazda. Pary lęgowe powinny być umieszczone w oddzielnych klatkach, ponieważ podczas gniazdowania ptaki są bardzo agresywne i mogły by wyrządzić krzywdę swoim współmieszkańcom. Samiec i samiczka razem podejmują się budowy gniazda, a w czasie tej pracy dochodzi do kopulacji. Zdarza się często, że samiczka znosi pierwsze jajo do gniazda jeszcze nie wykończonego. Przeważnie po zniesieniu czwartego jaja (wszystkich może być osiem), ptaki zaczynają wysiadywanie, które trwa 12-14 dni. Kontrola gniazda nie jest wskazana, ponieważ ptaki mogą porzucić gniazdo i jaja, a nawet już spore pisklęta. Po wykluciu się piskląt słychać ich ciche piski. Z każdym dniem, glosy pochodzące z gniazda są głośniejsze. Po tym możemy stwierdzić że młode są zdrowe i silne. Po upływie 22 dni opuszczają gniazdo. Z początku mogą być bardzo płochliwe. Samczykom już w gnieździe zaczynają wyrastać na głowie pierwsze czerwone piórka, z biegiem czasu ich przybywa coraz więcej. Młode samczyki talent do śpiewu dziedziczą po ojcu. W czasie wychowu młodych, rodzicom podajemy bardzo urozmaicona karmę, ale musimy dbać o to aby nie otrzymywały zbyt dużo karmy miękkiej, która pobudza je do bardzo intensywnych lęgów. Nie należy im skąpić pokarmów bogatych w witaminy. Kiedy młode już są samodzielne oraz potrafią samodzielnie łuskać nasiona, musimy je oddzielić od rodziców, bo oni przystępują do następnych lęgów. Okres lęgów rodziców jest dla młodych niebezpieczny, ponieważ ojciec broni swojego rewiru i może swoim syna wyrządzić krzywdę. Po oddzieleniu młodych od rodziców podajemy im karmę miękką oraz rożne nasiona , a także niezbędne w okresie pierzenia rożne dodatki witaminowe oraz mineralne. Dobrze odchowane młode po 10 miesiącach są już w pełni dojrzałe i stanowią już odpowiedni materiał do reprodukcji. Mogą przebywać w wolierach z innymi ptakami, ponieważ dobrze z nimi współżyją. Amadyny czerwonogłowe możemy krzyżować z amadynami obrożnymi, a powstałe młode z tego kojarzenia bastardy są płodne oraz nadają się do reprodukcji. Świadczy to o bliskim pokrewieństwie obu tych gatunków. Wiąże się z tym zbieżność warunków oraz sposobów chowu tych ptaków.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego