Amadyna obrożna - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Amadyna obrożna

Opisy gatunków 2

Amadyna obrożna zamieszkuje kraje środkowej Afryki. Przebywają na skraju buszu i pustyni, można je także spotkać na polach uprawnych oraz przy domostwach. Z natury są bardzo śmiałe , żyją w towarzystwie innych ptaków, poza okresem lęgowym pary nie żyją razem. Sprowadzono je do Europy w XVII wieku, są więc jednymi z pierwszych udomowionych ptaków egzotycznych. Gniazda zakładają w krzakach i na drzewach. Często zajmują gniazda innych ptaków (albo kradną innym ptakom materiał do budowy gniazda). Samiczka znosi 4-8 jaj oraz gniazduje przeciętnie cztery razy w roku.
   
Wygląd.
Budowa ciała Amadyny obrożnej jest dość krępa. Upierzenie ptaka jest w przeważającej części w barwie brunatnokasztanowej z brunatnoczerwonym nalotem na końcach piór. Na grzebiecie posiada także matowy nalot brunatnoszafirowy. Białe końce mają pióra pokrywowe na skrzydłach. Samczyk posiada na szyi z przodu krwistoczerwoną obroże o szerokości 4 mm - od niej pochodzi nazwa tego ptaka. U samiczek także jest widoczny ślad obroży ale ma ona kolor ciemnoszafirowy. Amadyny obrożne występują w trzech odmianach, różnią się od siebie barwą upierzenia oraz obszarem występowania. Kojarząc parki poszczególnych odmian, uzyskujemy potomstwo które posiada cechy obojga rodziców. Najpiękniejsze są samczyki , które na piersi mają trójkąt zwrócony ostrym katem do góry, który jest utworzony z piór o jasnej barwie. O degeneracji ptaka świadczy zbyt mały wzrost, szarobrunatne upierzenie oraz wąska obroża. Takie ptaki nie powinny być poddawane reprodukcji. Długość ciała z ogonem wynosi około 13 cm.
Amadyny obrożne - parka
    
Rozmnażanie.
Amadyny obrożne możemy rozmnażać w każdej wolierze, witrynie czy tez klatce. Ptaki gniazda zazwyczaj zakładają w gotowej klatce lub budkach o różnych wymiarach. Nie lubią otwartych gniazd, a gniazda budują niechlujnie, zakryte, przy czym używają różnych materiałów budulcowych. Mało jest już osobników które same wysiadują jaja oraz wychowują młode. Samica w ciągu roku może znieść około 35 jaj ale sama nie wychowa żadnego pisklaka. Utraciły ostatecznie instynkt macierzyński. Do wychowu tego gatunku można używać jako mamki - mewek japońskich. Przy doborze ptaków musimy zwracać uwagę na ich wielkość, mocną budowę oraz prawidłowe upierzenie. W samczyków ich szeroka czerwona obroża świadczy o ich przydatności przy rozpłodzie.      
Hodowla.
Amadyny obrożne wysiadują wspólnie jaja. Nocą przebywają w budce razem, ale to samica wysiaduje wtedy jaja. Młode wylegają się po 13-14 dniach. Już w dniu wylęgu po paru godzinach wydają z siebie odgłos domagający się pokarmu. W miarę upływu czasu ich głosy stają się bardziej doniosłe. Hodowca nie powinien doglądać gniazda, ponieważ przestraszone ptaki mogą porzucić gniazdo i młode, które potrzebują pokarmu od rodziców. Potomstwo jest karmione przez obojga rodziców. Jeżeli wszystko toczy się jak powinno, pierwsze młode po 24 dniach opuszczają gniazdo. Są one dosyć płochliwe. Ojciec karmi potomstwo do momentu uzyskania przez nie samodzielności. U młodych samczyków, czerwona obroża zaczyna być widoczna po upływie 14 dni życia. Barwa upierzenia młodych jest jaśniejsza niż rodziców. Samczyki Amadyn czerwonych bardzo chętnie śpiewają. Już w wieku 4-6 miesięcy możemy usłyszeć ich bardzo piękny melodyjny śpiew (nieco stłumiony). Amadyny obrożne szybko oraz łatwo przyzwyczajają się do warunków domowych i zmiany temperatury. Nie mogą jednak długo przebywać w temperaturze poniżej 12°C. Młode do momentu zmiany upierzenia powinny zostać w wolierze, aby miały możliwość uzyskania sprawności fizycznej. Nie są one dobrymi lotnikami, a trzymane ciągle w małych klatkach przyczynia się do zatracenia sprawności oraz do powstania nieprawidłowej formy ptaków. Młode Amadyny obrożne mogą przebywać razem z innymi młodymi ptakami egzotycznymi.      
Pokarm.
Amadyny obrożne jedzą przeważnie: proso, kanar, mieszankę dla kanarków, mieszankę jajeczną oraz mączniki. Lubią zielonki oraz tartą marchewkę. W zimne dni nie podajemy im karmy jajecznej, która może przyczynić się do powstania trudno uleczalnych biegunek.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego