Amazonka mała - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Amazonka mała

Opisy gatunków 3

Zakres występowania: Zachodnie terytoria Indii oraz Jamajka

Naturalne środowisko: spotykana w wilgotnych lasach o podłożu wapiennym, terenach rolniczych oraz skrajach lasów od 300m do 1200m npm.

Populacja: szacowana jest na poziomie od 10,000 do 20,000 osobników. Amazonkę małą uważa się za zagrożony gatunek z powodu zaniku ich naturalnych siedlisk (ekspansja rolnictwa, osiedli mieszkalnych), ponadto ptak lokalnie zabijany jest dla mięsa.

OPIS:

Upierzenie: samca jest zdominowane przez kolor zielony, a pióra w dolnych częściach ciała są żółtawo-zielone, pióra na szyi są delikatnie przyprószone czernią. Pióra pierwszorzędowe są czerwone, tak samo jak podstawa pióra ogonowych. Dziób jest szary, jaśniejszy u podstawy. Obwódka oka jest ciemno-zielona, oczy ciemno brązowe.
Samica jest identyczna jak samiec, z tą różnicą, że posiada mniej czerwonych piór pierwszorzędowych.
Upierzenie młodocianych : takie jak u dorosłych osobników, tylko brak czerwnoych piór pierwszorzędowych.
Średnie wymiary: wielkość 25cm

Informacje hodowlane:

Papuga umiarkowanie lub bardzo hałaśliwa. Przywiązuje się z czasem do właściciela, wykazuje tendencje do otyłości.

Okres rozrodczy: ptaki zaczynają się do siebie „zalecać” od końca stycznia poprzez luty, czas składania jaj przypada od marca do maja.
Wielkość miotu: od 2 do 3 jaj.
Czas inkubacji: to 26 dni.
Czas pozostawania w gnieździe: wynosi około 8 tygodni.

Warunki bytowe: minimalne wymiary klatki to 4 x 1.5 x 2m, która powinna być wyposażona w huśtawki, liny, zabawki do toczenia i żucia, bezpieczne gałęzie, np.: sosnowe, jodłowe.
Budka rozrodcza powinna być pionowym pudełkiem o wymiarach 25.4cm x 25.4cm x 61cm.

Dieta: ziarna takie jak: pszenica, owies, krokosz barwierski, słonecznik. Niewielkie ilości szyszek sosnowych (a właściwie ich nasion). Owoce: jabłka, gruszki, banany, kiwi. Warzywa: marchewka, seler, zielony groszek niełuskany, fasolka, jagody. Suplementy mineralne dla ptaków szczególnie witaminy A i C. Zielone liście takie jak: boćwina, sałata, mlecz, rogownica. Amazonki małe spotyka się głównie w stadach liczących od 6 do 40 ptaków. O świcie podnoszą się do lotu wydając dużo dźwięków. Papuga ta rzadko zmienia swoje miejsce żerowania, chyba że zmuszą ją do tego małe zapasy pożywienia.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego