Kakadu biała - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Kakadu biała

Opisy gatunków 3

CechyPochodzenie:    Moluki północne i środkowe
Długość:     46 cm.
Umaszczenie:     Ciało jest całkowicie białe z czarnym dziobem i łapami.

Opis
Kakadu białoczuba  na wolności żyje na północnych i środkowych Molukach - na wyspie Halmahera, Obi, Batjan, Ternate i Tidore. Zamieszkują tam dżunglę i często podczas picia wchodzą do wody, by zamoczyć pióra w dolnej części ciała.
Kakadu może osiągnąć wiek człowieka.Płeć tego ptaka trudno jest rozróżnić, ponieważ cechy różniące mogą być złudne. Samica ma czerwonobrązową tęczówkę, a samiec czarną.
Piękny czub kakadu podczas spoczynku jest opuszczony. Natomiast stroszy się, gdy papuga się podnieci lub przestraszy.
Samica składa 2 - 3 jaj i wysiaduje na zmianę z samcem przez prawie miesiąc. Nawet gdy młode zaczynają pierzenie są uzależnione od rodziców. Podczas okresu lęgowego, nawet bardzo oswojone kakadu stają się agresywne.
Czasem można spotkać kakadu w ogrodach zoologicznych lub u hodowców, gdy siedzi na stojaku przywiązana do niego za nogę. Jest to postępowanie karygodne. Należy dążyć do oswojenia ptaka.

Zachowanie i charakter
Nowo sprowadzone ptaki są płochliwe i niespokojne. Natomiast oswajane od małego szybko przywiązują się do człowieka, lecz na początku unikamy robienia zbyt gwałtownych ruchów. Szybko uczą się gwizdać melodie i powtarzać dzwięki.

Zdrowie i pielęgnacja
Może być trzymana w niedużych, ale za to masywnych klatkach lub wolierach. Głównie żywi się nasionami słonecznika, kukurydzą, owsem, pszenicą, orzechami, owocami, marchwiami, mniszkiem lekarskim i gwiazdnicą. W okresie karmienia młodych podajemy mieszankę jajeczną, twaróg, składniki mineralne i owady. Na codzień powinna mieć też świeże gałązki, na których kakadu będzie mogła ściarać dziób.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego