Krasnogonka krótkodzioba - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Krasnogonka krótkodzioba

Opisy gatunków 3

Zakres występowania:
Papugę tą można spotkać na terenach południowego Chile regiony Aisen i Magallanes na południu Argentyny w prowincji Chubut oraz na Ziemi Ognistej czyli na najbardziej niewysuniętych na południe terenach kontynentu Ameryka Południowa.
Enicognathus ferrugineus minor Krasnogonkę krótkodziobą mniejszą można spotkać na obszarze centralnego i południowego Chile aż do wschodnich stoków And, spotykana jest także na terenach południowo-zachodniej Argentyny.

Naturalne środowisko: to lesiste tereny do 2000m npm, jednakże nierzadko Krasnogonkę można spotkać na bardziej otwartych terenach, czy wręcz terenach uprawnych, osobniki zajmujące południowe tereny spotykane są także nad morzem.

Opis:
Enicognathus ferrugineus ferrugineus zarówno samiec i samica mają pióra w kolorze przygaszonej zieleni z delikatnymi czarnymi lub szarymi obwódkami. Upierzenie czoła i przestrzeni między dzibem a oczami jest brązowo- czerwone. W centralnej części podbrzusza dostrzec można wyraźną brązowo-czerwonawą łatkę. Ogon jest taki sam jak owa łatka. Dziób jest koloru szarego. Tęczówka jest czerwono-brązowa.

Enicognathus ferrugineus minor papugi tego podgatunku jak sama nazwa wskazuje są generalnie mniejszd od swoich kuzynów, poza tym brązowo-czerwona łata na podbrzuszu jest słabiej wyrażona lub w ogóle nie występuje, generalnie ubarwienie jest ciemniejsze.

Upierzenie młodocianych osobników: jest podobne jak u dorosłych z tym wyjątkiem, iż czerwono-brązowe pióra są mniej wyraźne, mniej intensywne. Do końca drugiego miesiąca pisklęta mają białą obwódkę dookoła oka, która z czasem staje się bardziej szara.
Średnie wymiary dorosłego osobnika: wielkość 33cm, waga 160g

Informacje hodowlane

Krasnogonka krótkodzioba jest papuga przyjazną i cichą, lubiącą zabawy. Jest wrażliwa na wilgoć i zimno, może być hodowana w stadzie.
Średnia długość życia: od 15 do 25 lat
Wielkość miotu: od 5 do 6 okrągłych jaj w wymiarze 31mm na 25mm, czasami wielkość miotu może dochodzić nawet do 11 jaj.
Krasnogonka krótkodzioba mniejsza minor
Krasnogonka krótkodzioba mniejsza minor
Okres rozrodczy: to grudzień, ale ptaki żyjące na północy składają jaja wcześniej.
Okres inkubacji: to około 26 dni.
Okres pozostawania w gnieździe: od 53 do 63 dni.

Warunki hodowlane: woliera o minimalnej długości 3m z dużą ilością cienia, zbiorników wodnych (misek itp.) do kąpieli, poziomych gałęzi, drabinek, lin do huśtania, drewnianych przedmiotów do zabawy... Wymiary budki rozrodczej: ukośna, drewniana skrzynka o wymiarach 46 x 20 x 30,5 cm

Dieta: owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, granaty, owoce kaktusa stanowią około 30% dziennej diety. Ponadto warzywa takie jak: marchewki, seler, groszek, kukurydzę, zieleninę, zwilżoną kaszę i trochę różnego rodzaju ziaren, ugotowaną fasolę (ziarna)rośliny strączkowe, dodatkowo niewielkie ilości twardego sera żółtego pokrojonego w kostki,można włączyć kupną karmę dla papug.

Ptaki na wolności grupują się w niewielkie stada do 10-15 osobników ale większe stada też widywano. Zakładają swoje gniazda w dziuplach, wyściełając gniazda zdrapanym drzewem i korą, czasami mogą używać znalezionych piór, ale nigdy swoich.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego