Rudosterka panamska - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Rudosterka panamska

Opisy gatunków 4

Zakres występowania: centralne tereny Panamy oraz południowo-zachodnie tereny półwyspu Azuero (południe Panamy)

Naturalne środowisko: Rudosterkę panamską można spotkać w wilgotnych, pagórzystych lasach i na ich obrzeżach do wysokości 1660m npm.

Populacja: na świecie żyje mniej niż 2000 tych papug głównie z powodu niszczenia przez działalność ludzką ich naturalnych terenów.

Opis:
Zarówno samiec i samica posiadają głównie zielone pióra, poza piórami na czole, ciemieniu aż do karku, które są czarno-brązowe. W części twarzy od oczu do dzioba oraz dookoła oka możemy dostrzec cienką, czerwoną obwódkę, pióra pokrywy usznej są płowożółte. Na karku znajduje się wyblakło- niebieski kołnierz. Górna część klatki piersiowej pokryta jest ciemno brązowymi piórami obramowanymi na biało, z kolei jej dolan część jest ciemno-zielono- niebieska z płowym lub żółtym obramowaniem. Zagięcie skrzydła jest w zielonym kolorze. Dziób jest czarny, obwódka oka jest naga lub szaro- brązowa, tęczówki są brązowo- żółte. Średnie wymiary dorosłego osobnika to: wielkość 22cm, waga około 54-70g.

Informacje hodowlane

Rudosterka panamska jest ptakiem nieśmiałym, nerwowym ale aktywnym. Młode czy nowo wprowadzane ptaki łatwo podlegają stresowi jak i chorobom, jednak raz zadomowione stają się mniej nieśmiałe, a nawet ciekawskie.

Warunki bytowe: ptaszarnia czy wydzielona przestrzeń dla tych papug powinna mieć co najmniej 2m długości. Budka lęgowa powinna stać pionowo i mieć wymiary 20 x 20 x 71cm. Jako że papuga ta uwielbia przeżuwać należy jej dostarczać do ptaszarni duże ilości młodych gałęzi jodły, sosny, wierzby czy konary innych drzew, dodatkowo można podrzucać jej zabawki z garbowanej skóry czy drewna. Można powiesić huśtawki, liny, ustawić drabinki i grzędy, należy także zapewnić płytkie pojemniki z wodą do kąpieli oraz podwieszone u góry gałęzie czy inne rzeczy sprawiające wrażanie miejsca do kryjówki.

Okres rozrodczy: od stycznia do lutego
Okres inkubacji: wynosi 23 dni
Okres pozostawania w gnieździe: waha się od 40 do 51 dni
Wielkość miotu: od 4 do 8 zaokrąglonych jaj o wymiarach 25,5 na 19mm
Długość życia: nie jest do końca określona ale szacuje się na około 13 lub 15 lat

Dieta: Rudosterki żywią się głównie owocami, kwiatami, nasionami, algami i drobnymi bezkręgowcami. Zajmując się ich hodowlą możemy podawać im następujące owoce: jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, granaty, papaje, kiwi, które powinny stanowić około 30% dziennej diety. Dodatkowo należy dołączyć warzywa takie jak: marchewki, seler, groszek, kukurydzę, zieleninę, zwilżoną kaszę i trochę różnego rodzaju ziaren, ugotowaną fasolę (ziarna)rośliny strączkowe, dodatkowo niewielkie ilości twardego sera żółtego pokrojonego w kostki,można włączyć kupną karmę dla papug.

Ptaki przywiązują się do miejsca, chyba że zmusi je do migracji brak pożywienia. Z reguły spotyka się je w parach, czasami w małych stadach do 20 osobników. Większość czasu papuga ta spędza wśród koron drzew, gdzie pozostaje niezauważona dzięki listowiu. Ale już podczas lotu łatwo ją dostrzec i usłyszeć.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego