Stokówka andyjska - Kolorowy Świat Ptaków - UNREGISTERED VERSION

starożytnośćStatystyki zbiorcze na stronę
Idź do spisu treści

Menu główne

Stokówka andyjska

Opisy gatunków 4

Zakres występowania: tą piękną papugę można spotkać na terenach od północnego Peru do centralno-zachodniej Boliwii.
Naturalne środowisko: to półjałowe lesiste tereny strefy subtropikalnej na wysokości od 3000 do 4000m. Ponadto spotykany jest w suchszych lasach wysokościowych, krzaczastych wąwozach na terenach otwartych, także na przejściu lasu w tereny łąkowe, okazjonalnie ptak odwiedza tereny uprawne czy zagrody farmerskie.

OPIS:

Generalnie obie płcie są całościowo jaskrawo, zielone z żółtawym podbarwieniem piór na czole i okolicy między okiem a dziobem, u samic żółty odcień jest słabiej wyrażony. Większe spodnie pióra pokrywy i spodnia część sterówek są niebieskawo- zielone. Dziób jest blado-żółto-zielony z szarą podstawą. Oczy są ciemno brązowe. Wielkość dorosłego osobnika to około 17cm.
Upierzenie młodocianych osobników: takie samo jak u dorosłych, a różnicujące je cecha jest długośc ogona, który jest krótszy u młodszych ptaków .
Dźwięk: Stokówka andyjska wydaje podczas lotu wysoki, przenikliwy, ciągły szczebiot. Jeśli ptak poczuje się zagrożony zacznie wydawać ostrzegawcze sygnały rruiit-ii, rruiit-ii.

Informacje hodowlane

Status w hodowli: ptak rzadko hodowany z racji jego słabych zdolności do adaptacji. Stokówki andyjskie są ekstremalnie wrażliwe na zimno, stres i infekcje, dodatkowo ptaki mogą umierać bez żadnej określonej przyczyny. Wymogi bytowe: ptaki żyją w koloniach, ich pomieszczenie zarówno wewnątrz ja k i na dworze (tylko w ciepłym klimacie) powinno być przestronne, najmniejsze wymiary ptaszarni dla tego gatunku to 5 x 3 x 2m. Budka lęgowa powinna być ustawiona pionowo, a jej minimalne wymiary to 20,3 x 20,3 x 30,5cm. Dla urozmaicenia woliery należy w niej umieścić jak najwięcej poziomych żerdzi, świeżych gałęzi z pąkami do przeżuwania.

Wielkość miotu: od 4 do 6 jaj

Dieta: różnorodna mieszanka nasion takich jak: proso, owies, konopie, etc. Pożywienie należy wzbogacać o owoce: jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, granaty, suszone owoce jarzębiny, owoce kaktusa, kolejnie warzywa: marchewki, seler, sałata, zielona fasolka czy groszek w strączkach. Dodatkowo jeśli jest dostępna można się posiłkować gotową mieszanką odżywczą dla dzikich ptaków jeśli jest dostępna. Jeśli ptak tego wymaga należy suplementować witaminę C.

Stokówka andyjska jest towarzyskim ptakiem, głównie można ja spotkać w parach, rzadziej w niewielkich stadach, a niezmiernie rzadko w stadach powyżej 300 osobników.

 
Free counters!
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego